Eten

Mijn dagen lopen vrijwel altijd anders dan ik ’s morgens bij het wakker worden bedenk. Neem vandaag, eigenlijk mijn vaste crea-middag, moest ik even op bezoek bij een specialist en bedacht dat ik daarna dan wel even langs de moestuin kon rijden om een eerste start te maken. Ik was echter van het bezoekje aan de poli zo moe dat ik rustig naar huis ben gegaan en alsnog in mijn eentje wat aan het kleuren en tekenen ben geweest.
Het bezoek aan de poli was wel erg bijzonder, tussen de tijdschriften lag ook een blad over allerlei chronische aandoeningen en er stond een mooi verhaal over nieuwe onderzoeken naar de oorzaak van reuma in. Het vermoeden is dat er iets (bacterie) in de darmen (!) de veroorzaker van reuma is, (of dat de reuma die bepaalde bacterie in de darmen bevorderd).
Hier wordt nu internationaal groots onderzoek naar gedaan en wat zou dat prachtig zijn als deze invaliderende aandoening voorkomen of genezen zou kunnen worden. Men verwacht over twee jaar al meer duidelijkheid te hebben.
Ik was blij-verrast toen ik dit las, omdat ik er al jaren van overtuigd ben dat alles wat er in je lijf gebeurt, direct veroorzaakt door je voeding/darmen. Wat zou het fijn zijn als meer mensen dit eens voor zichzelf zouden gaan testen, omdat je er zo enorm van kunt opknappen. Voel eens:
-          van welke stoffen krijg ik meer pijn;
-          welke zaken veroorzaken die extreme vermoeidheid
-          waardoor word ik meer benauwd?

Pompoentaart, glutenvrij

Voor mij is dit al vele jaren de dagelijkse praktijk en ik merk het meteen als ik teveel afwijk van de voor mij gezonde voeding. Er is geen standaard voeding die voor iedereen gezond is, daarvoor zijn we te uniek, maar ik geloof er heilig in dat verse producten en het liefst in je eigen omgeving gekweekt, de beste keuze is. Helemaal zuiver is niets meer, alles is veredeld, alle grond is op verschillende manieren vruchtbaar gemaakt, maar de grootste boosdoeners zijn de verdelgingsmiddelen. Gelukkig is de controle daarop, zeker bij eko voeding, in Nederland wel streng en daardoor hebben die producten mijn voorkeur. Verder is eigenlijk iedere bewerking van producten een achteruitgang van natuurlijke voedingstoffen, maar er zijn ook stoffen die door bewerking, zoals koken, juist vrijkomen. Dat geldt bijvoorbeeld voor tomaten.

bieten, appel en selderij smoothy
Toch ben ik geen voorstander van alleen maar raw food eten, juist de afwisseling van de vele mogelijkheden van gezonde bereiding van etenswaren houdt het leuk en boeiend om klaar te maken.
Op dit moment zit ik zeker niet goed in de energie, ik ben na kleine inspanningen sterkt vermoeid, een oud probleem wat plotseling de kop weer opsteekt, helaas.
Ik weet dat ik het laatste jaar het te vaak niet opbreng om me aan de, voor mij gezonde, voeding te houden. Ik heb geen idee waar die slappe houding vandaan komt, terwijl ik het jarenlang zonder enig probleem wel kon. 
Natuurlijk verandert de behoefte ook door externe omstandigheden. Zo heb ik ’s winters tegenwoordig meer zoete trek, iets wat eigenlijk niet bij mij hoort omdat ik meer het hartige type ben. Vanmiddag heb ik een dip omgekeerd door een kop gistvrije kruidenbouillon een veel betere en duurzamere oplossing dan het eten van zoetigheid.
Gelukkg heeft mijn bezoekje aan de poli de knop opnieuw omgezet, door goede voeding kan ik nog heel lang voorkomen dat ik met medicatie in de weer moet. Daar ga ik voor.

En de tuin? Die krijgt morgen alle aandacht. 

Reacties

Populaire posts