Bewust worden van jouw spirituele zijn


Het woord spiritualiteit is al jaren hot. Bijvoorbeeld in vragen als: ‘doe jij aan spiritualiteit?’, ‘jij bent toch spiritueel?’ En in het woud aan spirituele centra, 
- groepen en – beurzen. Maar wat is het nou eigenlijk?
Natuurlijk houdt het voor iedereen iets anders in, daarom kan ik er alleen mijn ervaren over vertellen en ik heb het dan nooit over spiritualiteit. Ik noem het bewust worden, want dat is eigenlijk waar het om gaat, je bewust worden van wie je bent en wat het doel is van je aardse reis. Wie je bent is het buitenkantje wat je in de spiegel ziet, je fysieke lijf. Dat lijf is een belangrijk centrum van gevoel, het voelen van warm-koud; scherp-bot enz. Het is het basis waarschuwingssysteem van ons overlevingsmechanisme. Daarnaast hebben we het besturingsapparaat, dat de prikkels van ons fysieke lijf omzet naar actie en ons daarmee helpt met overleven. Het heeft zich gesetteld in onze hersenen en met alle mooie moderne technieken is ook zichtbaar te maken wat voor actie elke emotie in onze hersenen veroorzaakt. Naast de automatische reacties op gevaarlijke situaties, geven de hersenen ons ook de rede, ons denken dat ons plaatje van goed-slecht invult en zich aanpast aan de invloeden van buitenaf en wat we ego ‘ik’ noemen.
Dit beeld van ons zijn kennen we goed, maar een derde aspect van ons zijn, zijn we in de loopt der eeuwen wat kwijtgeraakt en dat is het besef van ons etherische lichaam, het energetisch veld in en rond ons lichaam. Wat er nu in de afgelopen 50 jaar wereldwijd is ontstaan, is de herontdekking van dat deel van ons zijn en dat noemen we spiritualiteit of spiritisme. Voor die tijd was de spirituele beleving gericht op een kerkelijk geloof, wat ons de wetten van de spiritualiteit oplegde.
Naarmate de westerse mens zijn overlevingsmechanisme steeds minder nodig had om te voorzien in de eerste levensbehoefte, kwam er meer ruimte om weer te gaan ervaren wat dat energetische, esoterische lichaam nou eigenlijk is en kan betekenen voor ons aardse zijn.

In de oertijd van de mens op aarde was dit lichaam het belangrijkste, mensen communiceerden via telepathische weg en gebruikten het om de energieën van de buitenwereld op te vangen en zo gewaarschuwd te worden voor gevaar, maar ook voor prooidieren die bejaagd konden worden. Helaas zijn we in de loop van de geschiedenis dat vermogen steeds minder gaan gebruiken, maar dat vermogen wordt nu herontdekt in ons zijn en dat noemen we spiritualiteit, of wel ons bewust worden wie we in compleetheid zijn.
Net als het fysieke lichaam en het (on)bewuste denken gericht zijn op instandhouding van het zelf, is ook het energetische zijn daarvoor bedoeld, alleen vanuit een heel ander niveau. Het fysieke lichaam, is ons materiele, tastbare deel en het denken is gericht op het instandhouden van die materie en gebruikt daarvoor materiele zaken. Het is fijn voor het fysieke lijf om een warm plekje te hebben om te overleven, daarom creëren we ons een woning, het is belangrijk om het lijf te voeden, daarom zijn we de wezens om ons heen als voeding gaan gebruiken. De gewassen door ze gerichter te gaan telen en de dieren door ze te domesticeren, zodat we er niet teveel energie aan kwijt zijn om ze te jagen.
Daarbij komt nog een mechanisme om de hoek kijken, de afgunst op dat wat de buurman heeft. In het kort is dat het materialisme waar in spirituele kringen zo tegen wordt geageerd en wat we los moeten laten. Is dat wel zo? Natuurlijk het dient niemand om afgunstig te zijn op de buurman en het is nergens voor nodig om steeds meer, steeds groter, te willen, maar op zich hebben we nog altijd materie nodig om ons fysieke lijf en ons ego te verzorgen. We mogen gewoon in materie blijven denken.
Een grote groep mensen, die zich bezig houdt met spiritualiteit, noemt dit als de nieuwe zonden: het ego en het denken in materie, materialisme, en beiden dienen uitgebannen te worden. Waarom? Ze horen net zo bij ons zijn als het nieuwe (her)ontdekte energetische lichaam, de ziel. Het enige wat dat energetische lichaam ons leert als we ons ermee verbinden, zonder daarbij naar de nieuwe wetten en regels van de groepen te luisteren, is dat je gaat beseffen dat we allemaal gelijk zijn en dat we daarom niet meer nodig hebben dan de ander en dat als we wel wat meer hebben, we dat delen met diegenen die wat minder hebben, onbaatzuchtig, zonder voorwaarden en in het vertrouwen dat jij ook verzorgd wordt als dat nodig is.
Daarvoor heb je niets en niemand nodig, je hoeft je alleen maar in oprechtheid te verbinden met je diepste zelf, je ziel, en je weet dat het daar om gaat: delen in gelijkheid, weten dat jij en die ander gelijk zijn.
In je ziel vind je onbaatzuchtigheid en onvoorwaardelijke liefde en die twee zijn het enige belangrijke wat wij als mensheid weer moeten gaan beseffen en ons weer moeten aanleren.

Zo simpel is bewust leven, als mens verbonden met je spirituele zelf.




Reacties

Populaire posts