Maya kalenders

Vandaag 25 juli is het de Dag Buiten de Tijd, die voort kwam uit de Tun Uc kalender. Ook al is de letterlijke vertaling het Jaar van de Maan, is het een Zonnejaar kalender die start op de dag dat onze zon samen met Sirius opkomt aan de oostelijke hemel, dit moment valt jaarlijks op 26 juli van de gregoriaanse kalender. De dag voor het begin van het nieuwe jaar is de dag die buiten de berekening van 28 x 13 = 364 dagen van de Tun Uc valt. Dit was de grote feestdag voor de Maya en wordt de Dag Buiten de Tijd genoemd. Deze dag wordt tegenwoordig ook in Nederland op meerdere plekken gevierd. Op deze dag was er alleen aandacht voor de familie en ontspanning, terwijl alle andere dagen altijd in het teken van het werk stonden. 
Deze kalender was vooral bedoeld voor de akkerbouw, met een vaste regelmaat voor zaaien, groeien en oogsten.


Hunab Ku met 13 manen

Naast deze kalender was er ook de Haab. Een cyclus van 365 dagen, zonder schrikkeldagen. Het scheeflopen met de zon werd vermoedelijk opgelost door na 52 jaar 13 dagen extra in te voegen, zodat het ritme niet in de war werd gebracht. In deze kalender stond het eren van de 18 Goden voorop. 
18 x 20 dagen (kin) + 5 dagen buiten de telling. 
Deze laatste 5 dagen werden vooral gebruikt om te offeren, te vasten, te mediteren, boetedoening en zich te onthouden van gemeenschap.

de 18 Goden


Vaak heeft men zich verbaasd over het feit dat de Maya de cyclus van de aarde en de planeten vanuit de kosmos leken te kennen. Ondertussen is bekend dat ze de berekeningen maakten op basis van de weerspiegeling van de planeten in een waterbron, waardoor het vanuit het spiegelbeeld werd gezien in plaats vanuit aards perspectief.



Naast deze kalenders was er ook nog de TzolKin, die gebruikt werd voor spirituele doeleinden. Deze kalender bestaat uit een cyclus van 20 x 13 dagen = 260 dagen die ieder hun energie aan de dag geven en iets vertellen over de geboorte energie van de mensen.
TzolKin berekent via je westerse geboorte datum uit in welke energie je geboren bent. Dit is je geboortezegel dat iets vertelt over de hoofdlijnen van je karakter/wie je bent.
De 13 tonen vertellen over wat je kunt creëren, je zielskeuze hoe je in dit leven wilt staan.
Natuurlijk heeft iedereen alle kenmerken latent in zich en je zult je ook vaak herkennen in andere zegels.
Ieder zegel heeft een golf(wavespell) van 13 dagen, die begint op toon 1 van dat zegel.
Op 18 juli zijn we begonnen met de nieuwe cyclus van de TzolKin met de wavespell van de Rode Draak toon 1.
die wavespell gaat verder met:
Witte Wind       toon 2
Blauwe Nacht    toon 3
Geel Zaad         toon 4
Rode Slang        toon 5
Witte Wereld-
overbrugger      toon 6
Blauwe Hand     toon 7
Gele Ster          toon 8  dag buiten de tijd

Rode Maan        toon 9  Start Tun Uc
Witte Hond       toon 10
Blauwe Aap       toon 11
Gele Mens         toon 12
Rode Hemel-
wandelaar         toon 13

Waarna het nieuwe wavespell begint met: Witte Tovenaar toon 1.

de 20 TzolKin zegels

De dag-energie heeft invloed op ons allemaal, maar wordt extra gevoeld door mensen die geboren zijn op dat geboortezegel.

Prettig is het om het ritme van de 13 tonen in je dagelijkse leven in te passen, pas daarna wordt het beter voelbaar hoe de 20 zegels hun energie aan de dag meegeven.

Reacties

Populaire posts