Ontwikkeling en bedreiging van de Oostvaardersplassen

Koude winter 2012 Foto cTm

Even de geschiedenis want zie ik wat opmerkingen langs komen waaruit de onwetendheid over dit gebied blijkt. In de jaren na het droogvallen van Oostelijke Flevoland werd en meteen gestart met de bouw van Lelystad wat toen volgens de planning de grote hoofdstad van het Nieuwe Land zou worden als Zuidelijk Flevoland en de Markerwaard zouden zijn ontwikkeld. Zuidelijk Flevoland zou een groot agrarisch gebied worden waar alle boerenbedrijven die uit Sloten bij Amsterdam moesten vertrekken voor de stadsuitbreiding van Amsterdam west/ Osdorp. De Markerwaard was bestemd voor het grote nieuwe vliegveld ter vervanging van Schiphol in de verwachting dat dit minder overlast voor Amsterdam zou geven. Er kwam een enorme oppositie tegen het droogleggen van de Markerwaard en Haarlemmermeer wilde Schiphol natuurlijk helemaal niet kwijt. Het nog niet geheel drooggevallen gebied langs de Knardijk zou het grote industrie/bedrijventerrein bij Lelystad en het nieuwe vliegveld worden en toen dat vliegveld niet kwam bleef het onaangeroerd. Het werd een geweldig moerasgebied waar wat wilgen begonnen te groeien en waar vele vogels hun rustplek op de grote trek vonden. Het werd ontdekt door vogelaars die vanaf de Knardijk prachtig zicht hadden op grote scholen lepelaars en alle andere waadvogels en voor wie daar al snel een schuilhut werd gebouwd.
Ondertussen besloot men om in zuidelijk Flevoland een grote nieuwe stad te bouwen: Almere. Zo kon Amsterdam een hele hoop inwoners naar de nieuwe ‘tuinstad’ overbrengen net zoals in de jaren 50/60 naar de tuinsteden te westen van de stad, alleen is de inlijving van Almere door (groot) Amsterdam in de jaren 80 niet doorgegaan.
Door deze enorme concurrentie binnen het eigen Flevoland werd Lelystad bedreigd in haar bestaan en het kwam het helemaal niet meer
toe aan het ontwikkelen van het Oostvaardersplassen gebied en toen het spoor van Almere naar Lelystad recht door dit gebied werd gepland is er dankzij een sterke oppositie van natuur/vogelminnaars een bocht om dit gebied in het traject gekomen. Dit wordt nu als het mooiste traject vanuit de trein bestempeld. Ondertussen was men bang dat dit gebied zou dichtgroeien met wilgen en andere begroeiing waar door het minder aantrekkelijk zou worden voor de vogels daarom werden er grote grazers uitgezet en als experiment (en natuurlijk omdat het goedkoop is) werd afgesproken dat deze dierenpopulatie niet beheerd zou worden maar volledig naar hun eigen natuur mochten leven. Heel lang ging dit uitstekend en velen genoten en genieten van het gebied alleen voor jagers is het een tantaluskwelling om op een uitkijkpunt te staan, zoveel wild te zien en niet te mogen schieten. Ik weet dit omdat ik menigmaal naast zo’n man heb gestaan die er schande van riep. Hoe makkelijk is het dan om de meute te bespelen door een filmpje van een stervend hert te plaatsen via de (soc.) media. In onze maatschappij mag sterven niet en zeker een schattig dier als een hert mag niet een normaal stervensproces doormaken. Vanaf dat moment wordt de roep om in te grijpen steeds luider en nu moet er in strenge winters worden bijgevoerd en helaas maakt dat dat er overbevolking dreigt. De corridor naar de andere kant van Flevoland en later eventueel naar de Veluwe, waarvoor al veel boeren zijn uitgekocht, is om zeep geholpen in de paar maanden dat Heer Wilders in het kabinet zat en mocht schreeuwen over natuur als linkse hobby. Weg corridor.  

nov. 2014 foto cTm

Om dit een beetje te compenseren heeft men een overloopgebied gecreëerd aan de andere kant van het spoor. Hier kan vrij gewandeld worden en als je geluk had liep je tussen de Konik paarden in. De grote truc is mij door een boswachter verteld, in dit gebied mag wel gejaagd worden. Uiteraard onder strenge voorwaarden enzovoort maar hier vindt dus al een regulering van het wild plaats. Sinds er geschoten mag worden en er veel publiek komt wandelen dankzij de film “de Nieuwe Wildernis” zie je de paarden en edelherten nauwelijks meer in dat gebied omdat zij zich hebben teruggetrokken in het boomrijke ontoegankelijke gedeelte.  
Nu het gebied zeer populair geworden is riep iedereen 'dat is goed want dat maakt dat ze er zuinig op zullen zijn', maar helaas lijkt nu te gaan gebeuren waar ik al tijden bang voor was: het moet economisch aantrekkelijk worden of wel het moet geld opbrengen. 
Daarom wil men nu het gebied verder openstellen voor recreanten, horeca en overige bebouwing/bewoning toestaan.
Natuurlijk kun je het dan afdoen met ‘ach het is maar cultuur’ een grote denkfout die mensen van het oude land vaker maken.
Nee, als er al een stuk land is wat zichzelf heeft mogen ontwikkelen in de afgelopen 40 jaar dan is dat dit gebied. Overal in Nederland wordt ‘natuur’ onderhouden, gecultiveerd en helaas ook steeds verder bebouwd of omringd door lawaaiige campings zoals rond de Veluwe en in de Biesbosch. 

in de sneeuw 2012 foto cTm
  

Ik word er heel verdrietig van dat nu ook dit gebied door de beheer- en hebzucht van de mens zal worden omgetoverd tot een openlucht dierentuin. Weg rust, weg vogels die er nu in rust kunnen bijkomen van hun grote trek, weg zeearend die gisteren nog als heer en meester zijn rijk overzag.



Reacties

Populaire posts